top of page

Tips & FAQ

Glasnorm NBN S23-002: Veiligheidsglas

De glasnorm NBN S23-002 (04/2007) en zijn wijzigingen (02/2010) vervangt de vorige STS 38 en bepaalt onder meer de vereisten voor veiligheidsbeglazing die personen moet beschermen tegen verwondigen en doorval.

De NBN S23- 002 geeft een opsomming van verschillende menselijke activeitenzones en definieert de te gebruiken glastypes. Via 9 toepassingsdomeinen, van wanden tot gevelbekleding en stadsmeubilair, schrijft de NBN S23-002 de minimumwaarden voor. De norm is van toepassing in alle omstandigheden waar glas voorkomt in de bouw: particuliere woningen, kantoren, openbare gebouwen, wanden, daken, ...

Beglazingen in privé-woningen en appartementen, geplaatst op minder dan 90 cm van de vloer, dienen aan de binnenzijde (gelaagd) veiligheidsglas te zijn. Een uitzondering evenwel is de beglazing van de voordeur. Hier moet wel 2 x veiligheidsglas voorzien worden.

De glasnorm NBN S23-002 voor de veiligheid van personen tegen verwondingen en doorval is nu ook per Koninklijk Besluit goedgekeurd op 22/04/08 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 19/05/2008. Dit wil zeggen dat de nieuwe norm voortaan verplicht is. Wij verbinden ons er toe om de voorschriften van deze nieuwe Belgische norm met betrekking tot de verschillende types veiligheidsglas en hun toepassingen in de bouw te respecteren. Wij raden al onze klanten aan om voor hun project rekening te houden met deze nieuwe norm. Wij zullen hen dan ook wijzen op het bestaan van deze nieuwe norm.

Onderhoud van je ramen en deuren

Het best reinig je je aluminium ramen en deuren in één beurt samen met het glas. Dit gebeurt met water, spons en een neutrale, niet krassende zeep (pH tussen 5 en 8). Het is erg belangrijk om geen agressieve of schurende producten te gebruiken, zoals bijvoorbeeld aceton, ammoniak, zuren, staalwol, enz. Je kan bij ons steeds terecht voor een aantal reinigingsproducten. Zo blijven je aluminium ramen en deuren er zelfs na jaren nog als nieuw uitzien.

Bescherm je ramen

Eenmaal de ramen en deuren geplaatst zijn, dient de rest van de woning nog afgewerkt te worden. Het is uitermate belangrijk de ramen te beschermen tegen agressieve bouwmaterialen : slijpschijfstof, pleisterspatten, cementverstuiving, mortel, enz. Kijk dit heel regelmatig na en reinig je ramen steeds met water, en spons en een neutrale, niet krassende zeep. Je kan tevens producten bij ons verkrijgen om een sterke vervuiling te lijf te gaan…. Maar voorkomen is in dit geval beter dan genezen!

Natuurlijke ventilatie een gezonde levensstijl

Naast isoleren is gecontroleerd en natuurlijk ventileren enorm belangrijk. In slecht verluchte ruimten bijvoorbeeld stapelen dampen, rook en in het slechtste geval koolmonoxide zich op. Voor een gezonde levenswijze heeft men dus verse lucht nodig. Een nieuwbouw bevat drie- tot vijfduizend liter bouwvocht. Een gemiddeld gezin produceert per dag 10 liter water. Een goed geïsoleerd huis stapelt dit al vocht op. Daarom is er nood aan ventilatie. Natuurlijke ventilatie zal schimmelvorming, condensatie en vocht voorkomen. Deze ventilatie kan enkel gecontroleerd verlopen door de nodige verluchtingsroosters, op een discrete manier, te voorzien in de woning. Voor elk type van ventilatie bestaat er een pasklare oplossing in de vorm van een bepaald type verluchtingsrooster.

Tip: het geheim van een doeltreffende ventilatie bestaat er in om een permanente toevoer van verse lucht te voorzien in droge ruimten, zoals de woonkamer, de slaapkamer en het bureau. Via doorvoerroosters of kieren en spleten, circuleert de lucht naar de vochtige ruimten waar ze moet worden afgevoerd (afzuiging). Op die manier bekomt men een "gezonde" woning.

Muggenramen

Vergeet niet na te denken over mogelijke muggenramen (vast muggenraam, schuivend muggenraam of een muggendeur). Deze kunnen probleemloos geïntegreerd worden in onze raamsystemen. Alles wordt op maat gemaakt en dat in dezelfde kleur als je ramen. Zo worden heel praktische dingen heel esthetisch en discreet.

Onderhoud van RVS krukken

Het (vervuilde) milieu van vandaag stelt steeds hogere eisen aan de toegepaste materialen. De producten moeten bestand zijn tegen diverse omgevingsomstandigheden zoals luchtvervuiling, het zilte klimaat aan de kust en vochtige plaatsen (bijvoorbeeld zwembaden, badkamers, .... Roestvrijstaal vormt zelf, door verbinding met de zuurstof in de lucht, een beschermlaag rond zijn oppervlak, die zeer solide en slijtvast is. Deze onzichtbare zeer goed hechtende en zelfherstellende film bezorgt het materiaal een ongeëvenaarde bescherming tegen oxidatie. De beschermlaag kan echter beschadigen, maar kan zichzelf herstellen op voorwaarde dat de atomen kunnen reageren met de lucht. Daarom is het noodzakelijk om ook roestvrijstalen producten regelmatig (= 2 à 4 maal per jaar) te reinigen. Dit kan het best gebeuren door water, zeep en een spons te gebruiken, of een specifiek product om inox te onderhouden. Gebruik bij voorkeur een synthetische spons voor gelijktijdig polijsten. Gebruik nooit staalwol of een staalborstel

Please reload

bottom of page